EKO Żywienie

Bardzo ważna w prawidłowym funkcjonowaniu Dziecka jest odpowiednia dieta. Stąd też, dzięki dogłębnej selekcji wybraliśmy firmę cateringową – “Horyzonty Smaku”, która zajmuje się przygotowywaniem zdrowych i ekologicznych posiłków dla najmłodszych. Największą uwagę przywiązuje do sezonowości, naturalności i pochodzenia produktów. Korzystając tylko i  wyłącznie ze składników wysokiej jakości. Wspólnie z Horyzontami Smaku uświadamiamy oraz dokształcamy rodziców z tematyki zdrowego żywienia. Przesyłamy ciekawe artykuły dotyczące jedzenia, jego wartościowości, a także przydatności.  Organizujemy spotkania, wykłady z dietetykami i lekarzami.

Horyzonty Smaku dla Łobuziaków:

Jesteśmy firmą która od lat zajmuje się wdrażaniem zdrowego i bezpiecznego żywienia w gastronomii i w przedszkolach.

Mamy ogromną wiedzę, doświadczenie i pasję w dziedzinie żywienia dzieci.

Oprócz ogromnej pasji gotowania jesteśmy specjalistami w dziedzinie żywienia i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności HACCP

Łączymy w sobie wiedzę akademicką oraz zainteresowania dotyczące filozofii żywieniowych.

Jaka jest nasza misja?

Chcemy żywić dzieci zdrowo i zgodnie z naturą dlatego:

  • Nasze posiłki oparte są na naturalnych nieprzetworzonych przemysłowo produktach,

  • Komponujemy naszą dietę zgodnie z porami roku uwzględniając równowagę kwasowo-zasadową pokarmów.

  • Podstawą jadłospisu są sezonowe warzywa, nieoczyszczone ziarna zbóż i kasze,

  • Wykorzystujemy różne techniki przygotowywania potraw,

  • Zapewniamy niezbędną dzieciom ilość wysokowartościowych białek zawartych w wyselekcjonowanych produktach mięsnych, świeżych rybach, roślinach strączkowych i ziarnach zbóż.

  • Używamy pieczywa pełnoziarnistego pieczonego na zakwasie.

  • Nie pozbywamy najmłodszych słodkiego dzieciństwa, ale sami przygotowujemy desery, domowe ciasta, przekąski

  • Używamy tylko zdrowych tłuszczy: olejów tłoczonych na zimno i prawdziwego masła.

Nasz cel: bezpieczne i zdrowe żywienie dzieci

Już od ponad sześciu lat działamy na wrocławskim rynku w zakresie wdrażana bezpiecznego i zdrowego żywienia w przedszkolach, żłobkach, ośrodkach, domach dziecka i innych placówkach zbiorowego żywienia. Podnosimy jakość posiłków dla najmłodszych dzieci, promując gotowanie bez udziału surowców wysokoprzetworzonych oraz zachęcając do szerokiego wykorzystywania produktów naturalnych.

Edukacja w zakresie racjonalnego odżywiania

Poprzez świadczenie usługi zbiorowego żywienia dla dzieci szkolnych i przedszkolnych pragniemy propagować zasady zdrowego, racjonalnego żywienia zarówno wśród dzieci jak również rodziców.

  • Warsztaty dla dzieci – zapoznanie dzieci z różnymi produktami, wspólne gotowanie, kształtowanie kultury spożywania posiłków;

  • Kuchnie świata – zapoznanie dzieci z potrawami z różnych krajów, np. w jeden dzień w miesiącu kuchnia serwuje dania narodowe z różnych krajów

  • Szkolenia dla rodziców mające na celu poszerzenie świadomości w zakresie racjonalnego odżywiania.

Kaloryczność serwowanych posiłków

Zgodnie z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka oraz Instytutu Żywności i Żywienia kaloryczność posiłków serwowanych w przedszkolu utrzymana będzie na poziomie około 1046 kcal, zachowując oczywiście wymagane proporcje udziału poszczególnych grup składników pokarmowych.

Nasze mocne strony

  1. Wieloletnia działalność na rzecz propagowania zdrowego żywienia dzieci i młodzieży w przedszkolach publicznych i niepublicznych, żłobkach, szkołach, placówkach wychowawczych:

  • Organizacja szkoleń dotyczących racjonalnego żywienia dla kucharzy, intendentów, dyrektorów, właścicieli placówek, a także dla rodziców dzieci przedszkolnych;

  • Praktyczne wdrażanie dobrych praktyk higienicznych i gastronomicznych w kuchniach

  • Praca z kucharzami w zakresie eliminowania niewłaściwych nawyków technologicznych w przygotowaniu posiłków

  • Upowszechnianie nowych technologii gotowania i innowacji w żywieniu dzieci;

  1. Praktyczne doświadczenie w organizowaniu i nadzorowaniu usługi żywienia zbiorowego dla różnych podmiotów: stołówki szkolne, kuchnie przedszkolne, szpitale;

  2. Praktyka w pracy z dziećmi w wieku przedszkolnym.

  • Napisz do nas

  • Najnowsze na blogu